Login with Social

Facebook Google

Woning M&C te Genk

Bouwen van ...

Locatie: Genk
Project: Nieuwbouw

Bouwen van een lage energiewoning in houtskelet

Voltooid in maart 2012

 
Het bouwperceel voor deze lage energiewoning ligt in de buitenrand van Genk. Aan de overzijde van de straat strekt zich een groot bos uit. Om tegemoet te komen aan de vraag naar een duurzame woning, is er gekozen voor een houtskeletwoning.
 
De indeling van de woning is heel open en er op gericht om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. De grote centrale vide kost misschien wat extra vloeroppervlakte, maar geeft des te meer een ruimtegevoel. Bovendien zorgt het grote raam aan de vide ervoor dat er nog meer licht binnen komt.
Ook via de verdieping komt er zonlicht tot diep in de woning binnen. Niet alleen zijn er de grote raamstroken op voor- en achtergevel, er is ook de glasstrook in het dak. In de winter wordt er op die manier maximaal geprofiteerd van de zonnewarmte. In de zomer zorgen de grote dakoversteken en de screens ervoor dat oververhitting tegengegaan wordt.
 
In de vormgeving van de woning is er gezocht naar een manier om de wensen van de opdrachtgevers zo goed mogelijk te verzoenen met de verkavelings-voorschriften. Dit ontwerp toont ook aan dat kiezen voor een houtskeletbouw geen belemmering van de ontwerpvrijheid hoeft te betekenen. En ook al is deze woning niet de meest compacte kubus, er wordt toch erg goed gescoord qua energieprestaties.
 

Energieprestaties

De goede EPB-score is vooral te danken aan een doorgedreven isolatie, de zeer goede luchtdichtheid en de integratie van een mechanisch ventilatiesysteem D. De bewoners hebben hier gekozen om het beschikbare budget in eerste instantie te investeren in ruimte en isolatie. Daarnaast zijn alle voorzieningen aanwezig om op een eenvoudige manier achteraf nog hernieuwbare energie te kunnen plaatsen. Zo zijn de fotovoltaïsche zonnepanelen pas in 2018 geplaatst.

Een eerste gesprek?

Denk jij aan bouwen of verbouwen met Oost West ARCHITECTUUR? Ik kom graag bij jou langs om kennis te maken en mijn manier van werken te verduidelijken. Een eerste gesprek is uiteraard steeds vrijblijvend en dus gratis. Neem zeker contact op en zo maakt Oost West jouw Thuis Best!

Contact opnemen!
Powered by Datalink | Copyright © 2024
Copyright content : Oost-West ┬ę 2024 | Privacybeleid